Wat is een muziek-streamer?
Het streamen van muziek is voor de moderne muziekliefhebber haast niet meer weg te denken. Het toevoegen van een muziek-streamer, ook wel audio streamer genoemd, aan een bestaande set geeft je geluid op een niveau dat echte hifi-fanaten gewend zijn. Minstens zo goed als een cd-speler en soms zelfs beter! We vertellen je in dit artikel alles over de wereld van het streamen van audio.
Wat is muziek streaming?
Voordat we dieper ingaan op de soorten streamers die er zijn en de streamingsdiensten, is het belangrijk om te weten wat muziekstreaming nu precies is.
Audio-streamers zijn bronapparaten die muziek direct van het internet afhalen. Je kunt de muziek van services zoals Spotify, Tidal en Qobuz halen en beluisteren. Sommige streamingsdiensten leveren tegenwoordig muziek met zo’n hoge resolutie, dat je het kunt vergelijken met cd-kwaliteit. Daarnaast zijn de bedienings-apps al zo goed doorontwikkeld dat de bediening moeiteloos en vloeiend gaat.
Hoe werkt het precies?
Eigenlijk werkt streamen op een vergelijkbare manier als naar de radio luisteren, daar hoef je tenslotte ook geen bestanden voor op te slaan. De term ‘streaming’ staat voor de stroom van data tussen een bron en ontvanger. Die bron kan zowel een externe opslag zijn als een direct streamen. Dit is vergelijkbaar met radio- en televisie-uitzendingen.
Voorheen werd de muziek als analoog signaal van de omroepen over kabels gestuurd of door de lucht. Streaming werkt net iets anders dan dit. Met een radio speel je het signaal af dat wordt opgestuurd en houd het daar op. Je bent gelimiteerd aan de handvol radiozenders en dat is het, je speelt af wat gezonden wordt. Streaming is niet gelimiteerd door een maximaal aantal radiozenders. Je kunt zelf kiezen wat je wil luisteren en wanneer je het wil luisteren. Als bonus heb je ook toegang tot dezelfde radiozenders die via DAB+/FM te ontvangen zijn en de radio zenders die niet te ontvangen zijn op DAB+/FM.
Op wat voor manieren wordt de muziek-streamer toegepast?
Audio streamers zijn er in diverse uitvoeringen. Zo vind je in ons assortiment losse apparaten, maar er zijn ook versterkers met ingebouwde streamers of zelfs all-in-one systemen.
- Losse streamer: denk hierbij aan een los bronapparaat zoals een cd-speler of platenspeler. Losse streamers (zoals de Cambridge CXN) hebben vaak ook een DAC ingebouwd en zijn daardoor makkelijk aan te sluiten bij de meeste audio-sets.
- Netwerk-receivers: waarmee we de receiver van ouds kennen als een geïntegreerde versterker die een radiosignaal kan ontvangen, is een netwerk-receiver (zoals de Yamaha R-N600A) een geïntegreerde versterker die streaming kan ontvangen – ofwel een versterker met een ingebouwde streamer. Deze worden ook all-in-one versterkers genoemd.
- All-in-one systeem: een all-in-one streamer (zoals de NAIM mu-so) is de meest eenvoudige oplossing voor mensen die gemak en comfort het meest belangrijk vinden. In dit geval zit alles in een behuizing: speakers, versterking en streaming. Er zijn ook actieve speaker-sets (zoals de KEF LSX II) die als all-in-one systeem functioneren.
Streamen via diverse streamingsdiensten
Er zijn best een aantal audio streamingsdiensten waarvan je de muziek kunt streamen. Er zijn verschillende resoluties waarop je muziek kunt afspelen, maar ze bieden niet allemaal dezelfde resoluties aan. Jouw keuze qua streamer kan afhankelijk zijn van de streamingsdienst die jij prettig vindt.
- Spotify: dit is het populairste streaming audio muziekdienst met het grootste aanbod aan muziek. Spotify heeft wel een relatief lage maximale resolutie. Om het maximale uit Spotify te halen heb je niet veel nodig.
- Tidal: Tidal heeft een zeer groot aanbod in muziek in Hifi cd-kwaliteit. Een goede keuze voor audiofielen met een liefde voor popmuziek. Zelfs op de goedkopere audio-sets klinkt Tidal al beter dan Spotify.
- Qobuz: dé keuze voor de audiofiel die klassieke- en jazzmuziek erg waardeert. De muziek kan beluisterd worden in hifi-kwaliteit en high-res. Voor de beste streaming-ervaring raden we altijd Tidal of Qobuz aan.
Met of zonder DAC?
De muziek die de streamer binnenhaalt is (zoals je misschien wel weet) altijd digitaal. Maar het signaal dat naar de speakers wordt gestuurd is altijd analoog. Dit betekent dat het signaal dat de streamer binnenhaalt ergens moet worden omgezet naar analoog. Uiteraard hebben de meeste streamers een DAC, maar voor het geval dat je al een goede DAC hebt, dan zijn er ook streamer opties zonder DAC.
Zo hebben wij bijvoorbeeld streamers zonder ingebouwde DAC van Silent Angel zoals de B1T en de M1T.
Wat zijn de voordelen van een dedicated streamer?
- Gebruiksgemak: Een muziek-streamer heeft vaak een goede app met extra functies.
- Hogere resoluties: Om de extra hoge resoluties die streamingdiensten (zoals Tidal en Qobuz) aanbieden te kunnen ontvangen heb je een goede streamer nodig die dit kan verwerken.
- Voorkom de tekortkomingen van bluetooth: er zijn namelijk geen overbodige stappen nodig qua streaming. De streamer haalt je muziek direct van het internet af. Dit voorkomt een bottleneck en komt de kwaliteit van het geluid ten goede.
- Geluidskwaliteit: Een HiFi-streamer is ontworpen en gebouwd voor geluidskwaliteit.
Hoe begin ik met het streamen van audio?
Als je graag je huidige set wil uitbreiden met een muziek-streamer, volg dan onderstaande tips op om ervoor te zorgen dat je meteen de juiste keuze maakt:
- Kijk naar de aansluitingen van je set: analoge- RCA of Digitale Optisch/COAX -aansluitingen zijn geschikt.
- Kies bij voorkeur een streamer die qua kwaliteit aansluit op het niveau van je set, zodat je het maximale uit je systeem kunt halen. Maar je kan ook met een instapmodel beginnen.
- Liever geen losse apparaten? Dan is een netwerk receiver vaak de beste keuze. Je kan ook een actieve speaker-set nemen waar streaming al in zit.
Heb je op dit moment al een streamer in gebruik, maar wil je toch liever overstappen op een all-in-one set? Dan kun je deze bij ons inruilen!
Kom zelf de verschillen ervaren
Twijfel je nog tussen verschillende streamers of wil je je eerst liever laten adviseren, kom dan langs in onze hifi-winkel in Arnhem. We hebben vrijwel alle soorten streamers beschikbaar voor demonstratie en laten je graag de verschillen horen tussen het geluid van de verschillende streamingsapps zoals Spotify, Qobuz, Tidal, Deezer en nog veel meer! En mocht je nog vragen hebben over streaming, dan kan je uiteraard altijd bellen voor persoonlijk advies.