Wat is een subwoofer?
Een subwoofer is een speaker die gemaakt is om de extra lage frequenties af te spelen. Een subwoofer beschikt namelijk over driver units die extra lage frequentie kan afspelen.
Zoals je misschien al weet is muziek en geluid niets meer dan de beweging van de lucht. Des te sneller de beweging des te hoger het geluid klinkt. Deze bewegingen zijn eigenlijk een soort trillingen. Als die trillingen langzaam zijn dan klinkt het geluid laag. De snelheid van deze trillingen word de “frequentie” genoemd. Des te hoger de frequentie des te hoger het geluid. Des te lager de frequentie des te lager het geluid. Om muziek en geluid te maken moeten we dus deze trillingen creëren.
Wat speakers eigenlijk doen is dus de lucht bewegen. Dat word gedaan door de zogenoemde “driver units”. Dit is het ronde gedeelte van de speaker dat op hoge snelheid beweegt. De meeste speakers zijn zelfs opgebouwd uit meerdere driver units, maar om die trillingen zo goed mogelijk te reproduceren kan dat moeilijk zijn. Dit komt door iets wat we “frequentie response” noemen. Niet alle driver units kunnen elke frequentie even goed afspelen. De ene driver weergeeft de hogere frequenties beter weer, maar de lagere frequenties zwakker. Een andere driver kan dit weer andersom hebben. Waar het dus op neer komt is dat elke driver unit gemaakt is om bepaalde frequenties goed te kunnen afspelen. Een subwoofer is dus eigenlijk een speaker die gemaakt is om de extra lage frequenties af te spelen.
Subwoofers kan je net als elke andere speaker in twee verschillende categorieën indelen: “Passieve” en “actieve”.
Wat is een actieve subwoofer?
Een actieve subwoofer is simpelweg een subwoofer waar de versterking al is ingebouwd. Dat betekent wel dat een actieve subwoofer stroom nodig heeft. Om de lage frequenties goed te kunnen weergeven zijn de driver units van subwoofers nogal zwaar. Hierdoor hebben subwoofers ook extra sterke versterking nodig. Het is vrij onhandig om dit in de versterker zelf te doen. Hierdoor hebben de meeste versterkers geen aansluiting voor een passieve subwoofer. Een aansluiting voor een actieve subwoofer komt veel vaker voor. Dit is ook de reden dat actieve subwoofers veel meer voorkomen. Actieve subwoofers kan je het beste met subwoofer kabel aansluiten.
Ben je op zoek naar een actieve subwoofer? Kef subwoofers zijn hier erg populair.
Wat is een passieve subwoofer?
Passieve subwoofers zijn subwoofers zonder ingebouwde versterking. Dit betekent dat het signaal volledig versterkt moet worden vanuit de versterker. Passieve subwoofers kunnen ook op de standaard stereo uitgangen worden doorgelust. Passieve subwoofers komen tegenwoordig weinig voor. Je ziet ze het vaakst in complete sets.
Verschil actieve en passieve subwoofer
Het verschil in een actieve en passieve subwoofer zit hem in de versterking die bij een actieve subwoofer wel is ingebouwd en bij een passieve subwoofer niet. Voor de kwaliteit van de subwoofer hoeft dit niet per se iets te betekenen. Passieve subwoofers hebben wel een versterkt signaal nodig vanuit de versterker in tegenstelling tot actieve subwoofers. Versterkers hebben hiervoor niet altijd een aansluiting. Door deze reden geven velen dan ook de voorkeur aan een actieve subwoofer. Actieve subwoofers zijn bij de meeste versterkers aan te sluiten. Dit is ook de reden dat er een groter aanbod aan actieve subwoofers is. Het verschil komt dus praktisch neer op de manier waarop je de subwoofer kan aansluiten.
Gebruik subwoofer
Doordat een subwoofer speciaal gemaakt is voor de lage en extra lage frequenties kan je met een subwoofer frequenties afspelen die je met normale luidsprekers normaal gesproken niet zou kunnen afspelen. Hierdoor kan je met een subwoofer een geluid neer zetten dat je zonder een subwoofer moeilijk kan namaken. Dit “subwoofer geluid” is, net als elk ander geluid, niet voor iedereen neergelegd. Als je bijvoorbeeld niet heel erg van muziek houdt met heel veel lage tonen dan kan het zijn dat je het subwoofer geluid ook niets vindt. Maar luister je wel veel naar muziek met veel lage tonen dan kan een subwoofer veel toevoegen aan je luisterervaring. Waar een subwoofer heel toepasbaar voor is, is bij de tv. Een subwoofer kan namelijk geluidseffecten van films zoals explosies veel beter weergeven dan dat je met standaard speakers zou kunnen bereiken. Dit is ook waarom een subwoofer standaard is in een surround set.
Zelf ervaren of een subwoofer bij jou past? Kom langs in onze audio hifi winkel in Arnhem, ons personeel helpt je graag!